Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


0,5 ezreléktől bűncselekmény!

 

Ne vezessen ittasan!

  ittas_vez_2013_majus_1.jpg

Megváltozott az ittas, valamint a bódult állapotban történő járművezetés szabályozása. A két tényállás különvált, a módosítások szigorítást jelentenek.

A 2013. július 01-én hatályba lépett új Btk. jelentős mértékben megváltoztatta az ittas és a bódult állapotban történő járművezetés korábbi szabályozását. Míg napjainkig ez a két - egymástól  egyébként teljesen eltérő - jogsértés egyetlen joghelyhez tartozott (Btk. 236. és 237. §), addig júliustól a két terület szabályozása teljesen szétválik.

A jövőben a „Járművezetés ittas állapotban” törvényi tényállását a 2012. évi C. törvény 236. §-a szabályozza. Új elem a szabályozásban, hogy az eddigi 0,8 helyett már 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol értéknél büntetőeljárás indul az ittas sofőrökkel szemben (levegőalkohol-koncentráció esetében 0,25 milligramm/liter ezrelék ez az érték).

Bűncselekmény esetén a vezetői engedély is veszélybe kerül.

  Kampány az ittas vezetés ellen. Még mindig probléma, tenni kell ellene

002.jpg

Az ennél kisebb fokú alkoholos befolyásoltság sem marad szankció nélkül, az továbbra is közigazgatási bírságot, valamint előéleti pont kiszabását von maga után.

A vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatti járművezetésről (köznapi megfogalmazásban: drog hatása alatti járművezetésről) a Btk. 237. §-a rendelkezik, s alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti az elkövetőt.

A szankció közúti baleset okozása esetén a sérülések súlyossága szerint jelentősen emelkedik, s kettőnél több ember halála, vagy halálos tömegszerencsétlenség esetén a szabadságvesztés időtartama a tíz évet is elérheti.

 Kapcsolódó oldal: Soha ne igyál, ha vezetsz!

Az új szabályozás törvényi megfogalmazása

001...jpg

kezdolapgombred.jpg

megosztas2.jpg