Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bartal emlékszobor és emlékmű

 

Bartal emlékszobor és emlékmű

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kezdeményezésére immáron 14. éve tartanak megemlékezést a rendőrség- és a közlekedésben érintett társhatóságok vezetői a Kölesd mellett található Bartal- szobornál.

20161908133003.jpg

A Bartal György motorversenyző emlékére állított szobornál elhelyezett koszorúkkal nem csak az 1936. augusztus 16-án elhunyt okleveles gazdára emlékeznek a jelenlévők, de leróják kegyeletüket a Tolna megye közútjain közlekedési balesetekben elhunytak előtt is. Az augusztus 18-án délelőtt tartott megemlékezésen a rendőrség mellett a kormányhivatal, a Magyar Közút- és a Gemenc Volán képviselői, a katasztrófavédelem, a Mecsek Autópálya Üzemeltető és a Paksi Autó és Motorsport Egyesület is elhelyezett egy-egy koszorút az emlékműnél.

 

002.jpg

fallen-biker-wm.jpg

A Bartal emlékmű

Elhelyezkedés: Fadd, Tokaj utca
(A község déli határában a szántóföldön már messziről látható)

Tolna megye - Magyarország

GPS koordinátái: Lat: 46.453673, Lon: 18.841075

Alkotó: Dicenty László  
Felállítás éve: 
1939

the_fallen.jpg

1936. augusztus 16-án ifj.Bartal György motorkerékpár-versenyző a poros úton motorozott, amikor szemből egy autó és egy lovaskocsi érkezett. Az akkor 23 éves György az autó által felvert portól nem vette észre a lovaskocsit és belehajtott. A kocsirúd a torkán keresztül nyársalta fel. Édesapja id. Bartal György faddi földbirtokos állíttatta a hatalmas emlékművet, amibe a motorkerékpárt, és egyéb személyes tárgyait is beletemették. Az emlékművön ez olvasható:'György a napsugár jött 1913. IX. 3. Elment 1936. VIII. 16. Áldott emlékének, hűséggel, hálával, szeretettel1939.' A hátoldalán a Duna felől pedig csak ennyi: 'Ember ne bántsd'
Az egykori Bartal-kastélyban jelenleg nevelőotthon működik.

 

Képek az emlékműről

001...jpg

kezdolapgombgreen.jpg

indexofnamesicon2.jpg

_001megosztas2.jpg