Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok

 

 

dscf0711_600.jpg

 

Figyelem!
Elkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok

 

A nyári betakarítások időszakában megyénk közúti közlekedésében megélénkül a mezőgazdasági vontatók, lassú járművek (traktorok), önjáró munkagépek (kombájnok) forgalma. A közlekedésben résztvevők tehát gyakran találkoznak a velük azonos, vagy párhuzamos útfelületen közlekedő, vagy azt keresztező, különböző kategóriákba sorolható járművekkel, valamint terményekkel megrakott járműszerelvényekkel, melyek közlekedése fokozott baleseti kockázatot rejt magában.

page.jpg

E járművek kizárólag akkor vehetnek részt a közúti közlekedésben ha:

1.)Azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha tiltja a jelzőtábla, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg,  

2.)Érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak (világító és jelzőberendezések, fékberendezés),

3.)A zöld ,,M” betűjelű forgalmi rendszám használatára vonatkozó speciális szabályokat betartják (indítónapló eseményszerű vezetése, határozat). Ha a felsorolt előírásokat a jármű vezetője nem tartja be, akkor az intézkedő rendőr a hatósági engedélyt a vonatkozó jogszabály alapján köteles elvenni.  

4.)Leszerelt vágóasztallal közlekedik,

5.)A túl méretes jármű, az adott út kezelőjének útvonalengedélyével rendelkezik,

6.)A fenti járművek a gumiabroncsaikra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket a közútra történő felhajtás előtt illetve az úttestre felhordott szennyeződéseket letakarítják. 

7.)A szállított terményt letakarják.  

A rendőrhatóság jogkörében eljárva, jogalkalmazóként a közlekedésben részt vevők testi épsége, vagyonbiztonsága érdekében köteles eljárni illetve intézkedni. A fenti szabályok betartása mindenkinek érdeke, ezért a betakarításban dolgozó gazdasági társaságok, magánszemélyek is közös érdeke a rendeletekben előírt magatartások folyamatos betartása. 

001...jpg

002-.kezdolapgomb.jpg

_001megosztas2.jpg