Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvéti tanácsok közlekedőknek

 

 

 

Húsvéti tanácsok közlekedőknek!

_20120829164541.jpg

Kiszűrik az ittas vezetőket

A rendőri ellenőrzések szükségességét mutatja, hogy az elmúlt évben elvégzett több tízezer ellenőrzés során több száz járművezető bizonyult ittasnak, ugyanakkor a közúti közlekedési balesetek 10 százalékánál játszott közre az alkoholfogyasztás. 

Kapcsolódó oldal: Soha ne igyál, ha vezetsz!

Van aki örült, amikor „lemeszelték” a zsaruk

Az ünnep zavartalansága és a közlekedők biztonsága érdekében a rendőrség 2018. március 31-től 2018. április 3-ig kiemelten a húsvéttal összefüggő alkalomszerű közúti ellenőrzéseket tart Tolna megye területén. Köszönhető ez annak, hogy az elmúlt időszakban egyre kevesebb az ittassággal összefüggő közúti balesetek, szabálysértések előfordulása.

Az utazás, a családlátogatás a húsvéti ünnep velejárója, ami a forgalom növekedésével jár az utakon, a rendőrség nagy hangsúlyt fektet az ittas vagy bódult állapotban közlekedő, agresszív, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére, valamint a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére. A szabályosan közlekedőket pedig megajándékozzák illatosítóval, alkoholmentes sörrel és az ünnephez kapcsolódóan húsvéti csomaggal.

screenshot-2015-04-03-22.33.35.pngAz ellenőrzés célja a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása. Az ellenőrzés a gépjárművezetők mellett a kerékpárosokra is kiterjed. A húsvéti ünnepek alatt, illetve azt megelőzően a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a gyorsforgalmi úthálózat, a főútvonalak forgalmának folyamatosságára, a forgalmi torlódások megelőzésére is.

www.tvn.hu_1b4bb64d9db5726ef2fc92dfe41e00bc.gif

A Húsvétkor a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő, és ez az időszak az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a közlekedőkre. Már önmagában a forgalom  megnövekedése fokozott odafigyelést igényel, melyhez hozzájárul a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magasabb száma is.

Ilyenkor ugyanis az átlagosnál több azoknak a gépjármű-vezetőknek a száma, akik felelőtlenségből vagy tévhitből szeszes ital fogyasztást követően ülnek a kormány mögé. Kérjük, hogy az autóval, motorkerékpárra, valamint kerékpárral érkezőket ne kínálják alkohollal!!!

Az ittas vezetés napjaink egyik kiemelten fontos közlekedésbiztonsági problémája, melyet az uniós terminológia úgy említ, mint „a közutak második legfőbb gyilkosa”. Az ittas járművezetők kiszűrése Tolna megyében is prioritást élvez az intézkedések sorában.

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszes ital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása, stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Kérjük a Tisztelt Gépjármű-vezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, és szeszes ital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban! Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól, jelentős kiadástól és szomorú tragédiáktól kímélheti meg magát és embertársait az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt. A csoportok részére jó megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén kérjük, legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre! A gépjárműforgalom mellett nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok. Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljük ki gyalogosokat és az egy nyomon haladó járműveket különösen szürkületben és éjszaka!

A láthatósági mellény lakott területen kívül kötelező a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára, és bizony nem közhely, valóban életet ment. Csodálatos húsvéti ajándék a kerékpár, de a kötelező felszerelések beszerzéséről se feledkezzünk meg! Hasznos ajándék lehet a kerékpáros védő- és láthatóságot szolgáló felszerelések mellett a fejvédő sisak.

Zérótolerancia ide, fokozott közúti ellenőrzések oda, sajnos várhatóan idén húsvétkor is rengetegen ülnek majd kapatosan a volán mögé. Tavaly közel száz személyi sérüléses baleset történt a húsvéti hosszú hétvége során, számos esetben az ital okozta a bajt. 

Kevesen gondolnak bele, hogy a büntetés és a jogosítvány elvétele mellett a károk megtérítése is a vétkes járművezető kötelessége lehet. A biztosítók ilyenkor ugyanis csak a vétlen szereplők kárát térítik meg akkor is, ha a károkozónak érvényes biztosítása van.

A rendőrök mellett a biztosítók sem tolerálják, ha ügyfelük ittasan vezet. A casco esetében, amely a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, az ittas vezetés eleve kizáró ok. A legtöbb biztosítónál – ilyen a Genertel is – a szolgáltatás kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

A kötelező biztosítás „kissé másképp működik, hiszen ott a legfontosabb a vétlen károsult védelme. Így a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak magyarázza Csíkos Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Ha azonban bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy annak másfél millió forint alatti részét.

Kapcsolódó oldal: 0,5 ezreléktől bűncselekmény!

Kellemes és balesetmentes húsvéti ünnepeket kíván a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság!

001...jpg

001-.kezdolapgomb.jpg

_001megosztas2.jpg