Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kerékpárosok

 

 

KÉT KERÉKEN

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében

 klikk a képekre 

screenshot-2018-06-18-11.42.16.png

A tavaszias időben érdemes leporolni a biciklinket, azzal járhatunk munkába, bevásárolni vagy kirándulni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem mindenki van tisztában, milyen feltételei vannak a városi és országúti kerekezésnek. Az ORFK közlése szerint a kerékpárosokat leginkább az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó szabályok megszegéséért büntetik. Szabályszegésért maximum 20, de komolyabb esetben akár 100 ezer forint bírság is járhat.

A KRESZ szerint többféle kötelezően a kerékpárunkra szerelni a következő eszközöket, bármelyik hiánya szabályszegésnek minősül.

1. Fehér színű első lámpa 
2. Piros színű hátsó lámpa 
 3. Egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett,nem
háromszög alakú, piros színű fényvisszaverő (prizma) 
4. Két, egymástól független fék 
5. Csengő 
6. Borostyán sárga színű küllőprizma legalább az első keréken 
7. Fényvisszaverő ruházat (csak lakott területen kívül, ha éjszaka van vagy rosszak látási viszonyok) 
8. Ha a kerékpáros sisakot visel, és utast nem szállít, lakott területen kívül max. 50 km/h sebességgel haladhat (ugyanitt sisak nélkül csak 40 km/h a megengedett maximális sebesség.)


A nem kötelező, de javasolt kiegészítőket is felsorolja a KRESZ

a, A pedálon és a küllők között borostyán sárga színű prizmák.
b, Karos szélességjelző prizma.
c, Visszapillantó tükör.
d, Sárvédő

A kerékpár legfontosabb felszerelése a két lámpa; előre fehér fényt, hátra pedig piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző fényforrással kell felszerelni a biciklit. Folyamatos fénnyel kell világítaniuk, a villogás nem szabályos, és büntethető. Mindenképp olyan lámpát vegyünk tehát, amely képes folyamatosan is világítani villogás helyett.

Szabályszegés esetén 20 000 forintig terjedő helyszínbírságot, ami lehet a lámpa vagy bármely másik kötelező kiegészítő hiánya, szabhat ki a rendőrség. Szabálysértési eljárás körében pedig akár 100 000 forintig büntethetnek, illetve ittas vezetés miatt közigazgatási eljárás keretében 60 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. A szabályszegések tekintetében a kerékpárosoknál az irányváltoztatásra és a jármű kivilágítására vonatkozó a leggyakoribb.

Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpárosok - mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői - aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek.

Az elmúlt évben végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át).

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének másodlagos oka, gyakran a kerékpárt ittas állapotban vezető (hajtó) személy felelőtlen magatartása.

Tekintettel a fentiekre a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében országos fokozott közúti ellenőrzést tart a Rendőrség.

A fokozott közúti ellenőrzés célja: a magyar közutak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

Az akció során kiemelt figyelmet fordítanak:

• a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartására;
• a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
• valamint a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
• továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és     szankcionálása.

Az intézkedés során górcső alá kerülnek a bicikli felszerelései, így akinek még hiányzik egy-két tartozék, érdemes beszereznie.

Kötelező felszerelés a megbízható kormány; első és hátsó fék, melyek egymástól függetlenül működnek; csengő; egy fehér, vagy kadmiumsárga lámpa előre, hátra pedig piros; hátul két piros fényvisszaverő prizma; az első keréken borostyánsárga prizma, mindkét oldalán fényvisszaverővel.

Kapcsolódó oldal: Közlekedés kerékpáron 

Egy a lényeg: bringára fel! Élvezzük a tavaszt, használjunk kevesebb autót, de mindeközben figyeljünk arra, hogy kerékpározás közben ne hozzuk magunkat olyan veszélyhelyzetbe, mely egy kis körültekintéssel elkerülhető. És kedves autósok! Sokkal jobban figyeljünk oda a bringásokra és még inkább vigyázzunk rájuk!

001...jpg

kezdolap5.jpg

_001megosztas2.jpg