Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kerékpárral a zebrán - hogyan?

 

Sajnos sokan tévesen azt hiszik, hogy elsőbbsége van a kerékpárral közlekedőnek a gyalogátkelőhelyen.

nemhajtva_tolva.jpg

Járjuk körbe egy kicsit ezt a témát, s tegyük végre érthetővé mindenkinek.

A minap elütöttek egy kerékpárost a gyalogátkelőhelyen (köznyelvben: zebrán). A rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a helyszínelés alapján a kerékpáros ellen szabálysértési eljárás indult, ugyanis a gyalogátkelőhelyen nem szállt le a kerékpárjáról, azzal közlekedve akart átkelni. Ilyen esetben pedig a kerékpáros a vétkes. Érdekes, s egyben szomorú statisztikai tény, hogy a legtöbb kerékpárost ért baleset a kijelölt gyalogátkelőhelyeken, az azokon kerékpárral történő átkelés során következik be. Téves a kerékpárosok azon ismerete, mely szerint a gyalogátkelőhelyen kerékpáron fennülve elsőbbséget élveznek a gépjárművezetőkkel szemben, ugyanis ez csak abban az esetben igaz, ha a kerékpáros a KRESZ szabályainak megfelelően a gyalogátkelőhelyen leszáll a járművéről és azt gyalogosan tolja át. Amennyiben a zebrán elütik a kerékpárost, ő lesz a baleset okozója!
A gyalogátkelőhelyen történő átkerékpározásban a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a kerékpáros nagyobb sebességgel éri el a gyalogátkelőhelyet és halad át rajta, mint a gyalogos, ily módon a gépjárművezetők veszélyre történő reagálási ideje jelentősen lerövidül.

nevtelen-1.jpg

Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs és PR Osztályától kértünk állásfoglalást. Ők ezt írták: „a kerékpáros közlekedés különféle módjait tartalmazó jogszabályi felsorolásban nem szerepel a gyalogos átkelőhely, mint ahol a kerékpáros kerékpárosként közlekedhetne. Szerepel viszont külön mondatban annak a szabályozása, hogy egy kerékpáros hogyan keresztezheti az úttestet: a kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia, és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – kell az úttesten áthaladnia. Előbbiek alapján bármilyen úttest keresztezése kerékpárral csak gyalogosan történhet. Kivételt képez az a helyzet, ha a kerékpáros gyalog-kerékpárúton vagy kerékpárúton halad, amelyet átvezetnek egy másik úton. A kerékpáros a gyalogos-átkelőhelyen a gyalogosokkal elvileg párhuzamosan halad, elsőbbségadásról ekkor nem lehet szó. Ha ez az átkelő csak zebra, ott nincs mód átbiciklizni, ahogy alapesetben a járda sem a kerékpárosoké, ezért leszállva át kell tolni a kerékpárt a gyalogos-átkelőhelyen. Ha a kerékpáros kijelölt gyalogátkelőhely mellé felfestett kerékpárút-átvezetésen akar átkelni, a párhuzamosságot kihasználva leszállás nélkül is áthaladhat az úton, ha a gyalogosokkal együtt vagy tőlük függetlenül az úton haladó járművektől az elsőbbséget megkapta." lsd. alábbi képek

5_4_kp_hoz.png  dsc_0156.jpg

(A fotókra kattintva, azok nagyobbra váltanak)

Bízunk benne, hogy segítségünkkel most már mindenkinek egyértelművé vált, hogy hogyan közlekedjen kerékpárral a gyalogosátkelőn.

tmbb_zold_gif.gifBalesetmentes közlekedést kíván a Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság!

 

 

001...jpg

kezdolapgomblila.jpg

_001megosztas2.jpg