Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRESZ változások

 

3042918235_1_11_brejfoqz.gif

KRESZ változás 2014. szeptember 1-jétől

Kismértékű KRESZ-módosításra kerül sor, amely megtiltja az álló gyermekszállító buszok melletti elhaladást, pontosítja a gyerekülések első ülésre szerelésének szabályait, viszont megengedi az autósoknak, hogy az oktatási intézmények előtt bizonyos időszakokban ne kelljen csökkentett sebességgel hajtaniuk.

Mindhárom szabály a gyermekek a közlekedőkkel szembeni védelmét szolgálja – most vegyük sorra a három hamarosan bevezetésre kerülő/módosuló szabályt.

Gyermekszállítók melletti elhaladás

Az új szabály értelmében, amennyiben egy gyermekszállító busz a megállóban áll, és a gyerekek le- és felszállnak, nemhogy hátulról előzni, szemből elhaladni sem lehet majd mellette. 2013 májusa előtt csak csökkentett sebességet írt elő a KRESZ a hátulról a buszt megelőzőknek. 2013 májusában aztán szigorítottak a szabályon, azóta a megállóban álló gyermekszállítót megelőzni is tilos. Most jön a szabály harmadik módosítása, miszerint az álló busz mellett a szemközti sávban sem haladhat el jármű.

 gyermekszallitas_felirat.jpg

Ez a szabály akkor érvényesül, ha a buszon elöl és hátul is feltüntetik, hogy “Gyermekszállítás”, továbbá a buszvezető az elakadásjelzővel jelzi, nem csak várakozik, hanem a gyerekek le- vagy felszállnak épp. Természetesen a szabály a párhuzamos közlekedésre nem alkalmas utakra vonatkozik (tehát kétszer egysávos utakra).

Sebességkorlátozás az oktatási intézmények környékén

Ez a szabály némi enyhítést jelent az autósoknak az eddigiekhez képest: eddig az oktatási intézmények környékén mindig lassítani kellett 30 km/h sebességig, mostantól azonban egy külön kihelyezett tábla fogja jelezni, hogy az autósok milyen időintervallumban kell betartaniuk ezt a sebességet. Tehát az iskolák, óvodák mellett kihelyezett “Gyermekek” tábla alatt kell figyelni a kiírt időpontokat, ha épp azon kívül haladtok el, nem kell 30 km/h-val menni. Ez az idő igazodni fog a tanítási idő kezdetéhez és végéhez.

 hirek-a-gyermekek-vedelme-miatt-modosul-a-kresz.jpg

 

Gyerekülések

A KRESZ mostantól egyértelművé teszi, hogy a gyermekbiztonsági rendszer az első utas ülésbe is szerelhető, háttal azonban csak akkor, ha az üléshez nincs légzsák vagy ki van kapcsolva. 

Az uniós szabályozás új elemeként a Közlekedési Minisztérium bevezeti az úgynevezett i-Size gyermekbiztonsági rendszerek használatának lehetőséget. Ennek az a lényege, hogy a szabály által meghatározott ülés fokozott védelmet nyújt az oldalirányú ütközéssel szemben is, ráadásul könnyebb a beszerelésük is. A szabálynak megfelelő üléseken a gyártó feltünteti a gyermek súlyát.

                                   A szabályok szeptember közepén lépnek majd érvénybe.

 

3042918235_1_11_brejfoqz.gif

KRESZ változás - 2013. május 1.

A KRESZ május elsején hatályba lépő módosítását,  a Magyar Közlöny 71. számából (50704-50705. oldal) tudhatja meg. (vagy a képekre kattintva,mivel azok nagyobbra váltanak)

 

 

001.jpg 002.jpg

A módosítások alapvetően a gyermekek védelmét segítik elő. Így például a 193/2013. (IV. 30). Kormányrendelet konkretizálja a "gyermekszállítás" fogalmát, illetve azt, hogyan haladhatunk el az ilyen táblával megjelölt busz mellett. 

003.jpg

A gyermekeket szállító autóbusz vagy az iskolabuszelején és hátulján elhelyezett legalább 40x40 cm-es, fényt kibocsátó vagy megvilágított tábla az álló jármű környezetében gyermekek közlekedésére figyelmeztet (160/a. ábra). Ha az úttesten ilyen autóbusz áll, akkor a gyermekek be- és kiszállásának az autóbusz mindkét oldali első és hátsó irányjelzőjének egyidejű működtetésével jelzett időtartama alatt kikerülni és – amennyiben párhuzamos közlekedésre nem alkalmas az úttest – mellette elhaladni tilos. (1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendelet 20.§. (6) bekezdése)

 393044_450533771698128_64176447_n.png

A megállóhelyről kiálló gyermekeket szállító busz vagy iskolabusz ugyanolyan elbírálás alá esik holnaptól, mint például a menetrendszerinti járat, azaz segíteni kell a megállóhelyről való elindulásukat (24.§ (3) bekezdés)

004.jpg

Gondosan ügyelni kell a sebesség megválasztásával is ezentúl a "gyermekek" (84. ábra) tábla környékén, ugyanis holnaptól az ilyen jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő jelzőtáblán megjelölt távolságon belül – ha a közúti jelzésekből más nem következik – legfeljebb 30 km/óra sebességgel szabad közlekedni.  

Változnak még a lakó-pihenő övezetbe behajtási, a megállást tiltó szabályok is, illetve néhány új rendelkezés vonatkozik a mozgáskorlátozott személy által vezetett, vagy ilyen személyt szállító járművekre is.  

A gyermekek védelmének keretében a járdán való megállás szabályai is módosulnak, így ezentúl az iskolabusz, illetve a gyermeket szállító autóbusz akkor is megállhat a járdán, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg, azonban csak akkor, ha

- a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,

- a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és

- a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Kapcsolódó oldal: I t t 

001...jpg

kezdolapgombgreen.jpg 

_001megosztas1.jpg