Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M6 autópálya

 

 

Autópálya kisokos 

( klikk a képre )

kisokos2.jpg

Téli közlekedés az autópályákon

Hogyan közlekedjünk a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudnunk és megtartanunk, amennyiben télen közlekedünk?Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság legutóbbi kiadványa, mely a napokban válik elérhetővé az autósok részére.

A korábbiaknak megfelelően a mostani kiadvány is összehajtható, „harmonika” jellegű, ezáltal a gépkocsik ajtózsebében, kesztyűtartójában könnyen elfér. Az „Autópálya kisokos” tömör precizitással összesíti, mire is kell a téli hónapokban különös figyelmet fordítani.

Ami viszont igazán új: az okostelefon applikáció, mely „autopalya kisokos” címen tölthető le. Az okostelefonokre kifejlesztett változat bővebb tartalmú, plusz szolgáltatásokat tartalmaz, mindenki által elérhető, s másodpercek alatt letölthető. Ezért mindenkinek ajánljuk, aki gépkocsival közlekedik: járművezetőknek és utasoknak egyaránt!

A nyitó oldalon négy irányban indulhatunk el:
-    kisokos
-    információk
-    térkép
-    sos

A „kisokos” menüben a kiadvány főbb tartalmi elemei könnyen elérhetők, ide értve a hasznos tudnivalókat, díjfizetéssel kapcsolatos információkat, autópálya kezelők elérhetőségét, valamint a vészhelyzet esetén teendőket. Az információk területi beállítását önmagunk végezhetjük el, annak megfelelően, hogy 25, 50, 100, vagy inkább 250 km-es távolságon belül vagyunk kíváncsiak a benzinkutak, pihenőhelyek, mobil és fix sebességmérők, autópálya rendőri szervek, rendőr-főkapitányságok helyeire, székhelyeire. A térkép menüben az információban felsoroltak elhelyezkedését láthatjuk, az alapvető kiegészítő információk feltüntetésével (pl. milyen üzemanyagtöltő állomás van az adott helyen, hol van elhelyezve a sebességmérő stb.)
Igen hasznos az SOS menü, mely legfontosabb tulajdonsága, hogy középen egy nagy zöld gomb megnyomásával a 112-es segélyhívó szám azonnal hívható. Emellett néhány hasznos információt is olvashatunk, mi a teendő veszély esetén. Az applikáció magyar és angol nyelven érhető el.
 

autopalya_kisokos_qr.jpg

Sajnos az Apple hazánkban valamiért nem támogatja,

de Android rendszerre tökéletes, és applikáció alatt

megtalálható a nyári kisokos is

Mindenekelőtt fontos gépkocsink felkészítése a téli közlekedésre (akkumulátor, világítás, fékrendszer, gumiabroncsok, ablaktörlő lapátok stb.). A fagyálló ablakmosó és a jégkaparó ugyancsak elmaradhatatlan kellékeknek számítanak ilyenkor. Számítsunk hosszabb menetidőre, lassúbb haladási sebességre, s tartsunk a nyári időszakhoz képest nagyobb követési távolságot.

Kifejezetten ajánlott teli tankkal útnak indulni, s az előre nem látható kellemetlen eseményekre tekintettel legyen nálunk takaró, meleg ital, némi élelmiszer, s ha szükséges, akkor a gyógyszerünk is (tanulva az idén márciusi tapasztalatokból). A téli gumiabroncsok előnyeit talán már szükségtelen említeni, de az észlelhetőség biztosítása hasonlóan fontos, amennyiben műszaki hiba, vagy egyéb ok miatt elhagyjuk a járművet (mindig vegyük fel ilyenkor a fényvisszaverő mellényt, akkor is, ha csak fél percre lépünk ki az úttestre).

Az előzőeken túl a kiadvány egyéb hasznos tanácsokat is ad, például felhívja a figyelmet az úgynevezett trükkös lopások veszélyeire, tanácsokat ad műszaki hiba esetére, továbbá közérdekű tudnivalók mellett ismerteti a segélykérő telefonszámokat is. A téli „Autópálya kisokos” a tervek szerint 105 000 példányban készül, és a magyar, angol, valamint német nyelvek mellett román, szerb és ukrán nyelveken is elérhető lesz. 

( klikk a képekre )

teliautopalyakisokos1.jpg teliautopalyakisokos2.jpg

A kiadványt alapvetően a gyorsforgalmi utakkal érintett határátkelőhelyeken, valamint az autópályák melletti benzinkutaknál és pihenőhelyeknél szerezhetik be az autósok, de az autópályás rendőrök is segítenek a szétosztásban, intézkedésük során, vagy a pihenőhelyeken.

És természetesen a kiadvány elektronikus formában az TMBB honlapján, és Facebook felületén is elérhető!

A téli „Autópálya kisokos” magyar nyelvű változatának letöltése pdf-ben

 

Motorway information Hungary (pdf)

Autobahnführer Ungarn (pdf)

Totul despre Autostrazile din Ungaria (pdf)

Korisne informacije na autoputu (pdf)

----------------------- * ----------------------

 

Mozgatható térkép


Nagyobb térképre váltás

 

kezdolap3.jpg

_001megosztas1.png