Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindenszentek és halottak napja

 

 

halottaknapja2.jpg

A Mindenszentek és halottak napja időszakában útra kél az ország. Az átlagosnál is nagyobb közlekedési kockázatok miatt a rendőrség fokozottan felügyeli a közutak forgalmát. Továbbá néhány jó tanács arról, hogy ez a hétvége valóban a kegyeleté legyen! 

Halottak Napján elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Mindazokra, akik sajnos már nem lehetnek velünk. Ebben az időszakban gyakorlatilag az egész ország útra kel. Vannak, akik mindössze a közeli temetőbe gyalogolnak ki, a legtöbben ugyanakkor autóba ülnek, s az ország távolabbi részeibe is elutaznak azért, hogy leróják kegyeletüket, s elhelyezzék a megemlékezés és a szeretet virágait. Klikk a képre.

emlek.png

Nem árt azonban tudni, hogy ez az időszak - különösen a 2017. október 28. és november 2. közötti hétvége - az átlagosnál is nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére. Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, s a veszély még tovább fokozódik, ha a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon a járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalás mindenképpen kerülni kell, hiszen gyakran vezet közlekedési balesethez, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg. Nem árt tudni, hogy súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.

Tekintettel a fentiekre 2017. október 28-tól november 2-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rendőri (polgárőri) jelenlétre számíthatnak a közlekedők. A közterületi jelenlét ilyenkor első sorban a közúti forgalom segítésére irányul, de a rendőrök a közlekedési szabályok megsértői ellen is fellépnek.

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, ill. esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Ezért kérjük, hogy ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék a közúti jelzéseket, s ha tehetik, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már az út megkezdése előtt tájékozódjanak a várható változásokról. Amennyiben kellő helyismerettel nem rendelkeznek, javasoljuk, hogy készítsenek útvonaltervet. A forgalom-ellenőrzés mellett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata is fokozott ellenőrzéseket tart, megelőzve, ill. megakadályozva az ilyenkor jellemző bűncselekmények (gépkocsi feltörések, zseblopások, viráglopások, sírrongálások) elkövetését.

Javasoljuk, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat. Bár ezeknek a gumiabroncsoknak a használata nem kötelező, főleg a idei szokatlan meleg időjárás miatt, ugyanakkor +7 Cº alatt a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott. Kérjük, hogy minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegyék figyelembe. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző „koccanások”, és az azokkal együtt járó kellemetlenségek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket.

Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra,valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra. Kérjük a közlekedőket, hogy a hosszú hétvége során legyenek körültekintők, tartsák be a közúti előírásokat, s a lassúbb haladás, valamint forgalmi torlódások esetén se veszítsék el türelmüket.

Legyen ez a hétvége a kegyeleté, a megemlékezésé és nem utolsó sorban az ÉLET tiszteletéé! 

 images.jpg

001...jpg

kezdolap1.jpg