Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindent a vezetői engedélyről

 

Mindenkit érint

Az újfajta (rózsaszín) vezetői engedély már a személyazonosításra is alkalmas viszont lejárata eltér a különböző kategóriák érvényességétől. Például B kategóriában kiadható érvényességek kortól függően változik (10, 5, 2 év) míg a személyazonosításra nincs ilyen korlátozás, tehát ott 20 éves kor felett 10 év, ezért fordulhat elő, hogy az előlapon és a hátlapon található dátum eltér.

Az előlapon található érvényes kategóriák betűjeleire azért van szükség, hogy könnyedén beazonosítható legyen, milyen engedélyekkel rendelkezik az adott személy. Láthatóan eltérő helyen szerepel, bár tényleg zavaró és összetéveszthető.

A jogosítványon szereplő magyarázat lehetne egyértelműbb, de tényeket közöl.

Mindenki nézze meg a vezetői engedélye hátoldalán szereplő kategóriák érvényességi idejét!

 

Képes magyarázat:

A képre kattintva, az nagyobbra vált

jogsi2.png

jogsi3.jpg

Változás a B kategóriás jogosítvánnyal kapcsolatban!

- 2016. január 1. -

Jó hír, hogy javíthatók a jogosítványban található fekete pontok, ha az ember részt vesz egy után képzésen. 13 pontig 9 ponttal, 14–17 pont között 6 ponttal lehet javítani mostantól.

Amit az után képzésről tudni kell >>>

Lehetőség van büntetőpontjaink csökkentésére, ha hajlandóak vagyunk részt venni az úgynevezett után képzésen. Ezen oktatás elvégzése után, ha büntetőpontjaink száma 13 alatt van, akkor 9 ponttal kell csökkenteni azokat, ha büntetőpontjaink száma meghaladja a 13-at 6 ponttal fognak mérséklődni büntetőpontjaink számai. Például, ha a képzés elején 11 pontunk van, a képzés után 2 büntetőpontok lesz csupán. Bár az után-képzés igen költséges, annak, aki a jogosítvány elvesztésétől tart, érdemes rá költenie.

Fontos tudni, hogy az után képzésre csupán évente egyszer van lehetőség, és a részvétel önkéntes.

Amit a fekete pontokról tudni kell >>

A közutakon közlekedve is szerezhetünk “fekete pontot”. A megátalkodott szabályszegőknek szigorú büntetéssel kell számolniuk. 18 fekete pont begyűjtése ugyanis a jogosítvány elvesztésével járhat. A jogszabály már régen 2001-ben lépett életbe, azóta már sokan jártak pórul, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben az a 18. pont, mely a jogosítvány ideiglenes bevonását jelenti, viszonylag könnyedén és gyorsan összegyűlhet!

Mindenki tudhatja, hogy éppen hány büntetőpontja van, ugyanis, amikor a rendőr a helyszíni bírság esetében kiszabja a büntetést, akkor a büntetőpontok aktuális számát is feltünteti!

Mikor kapunk büntetőpontot? Közúti közlekedéssel összefüggő bűncselekmény, továbbá a közúti közlekedés biztonságát fokozottan veszélyeztető szabálysértés és közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetén a kiszabott bírság mellett büntetőpont kiszabására is számítania kell a szabályszegőknek.

Mekkora a büntetőpontok mértéke?

A pontok mértékét az elkövetett szabálysértés vagy bűncselekmény súlyossága határozza meg:

Szabálysértés esetén maximálisan 8 büntetőpont szabható ki. Gondatlan bűncselekmény esetén 9 büntetőpontra számíthatunk Szándékos bűncselekmény esetén pedig 11 büntetőpont éri jogosítványunkat.

Elévülnek valaha a megszerzett büntetőpontok?

Igen, megszerzést követő 3 év után.

001...jpg

kezdolapgomblila.jpg

_001megosztas1.png