Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyári szünet-Gyerekek!

 

vakacio4.jpg

 

NYÁRI SZÜNIDŐ VESZÉLYEI

2018. június 15-én (péntek) megszólalt az utolsó csengő, elkezdődött a diákok által annyira várt nyári vakáció. A hosszú hónapok óta tartó bezártság után - letudva az év végi vizsgák feszültségeit - gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. Az érzés mindannyiunk számára ismerős, hiszen valamikor mi is átéltük ugyanezt.

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre:

vakacio7.gif

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat, ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben halálát. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

hasznos_tanacsok.jpg

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait pl.: hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni,  mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű  elengedni önállóan kerékpározni. Felnőtt gépjármű-vezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó "csemetékre"!
 
Tizenegy hetes lesz az idei nyári szünet: a szünet előtti utolsó tanítási nap június 14., csütörtök, az első tanítási nap pedig szeptember 3., hétfő.

Tudjuk-látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal "lődörgő" gyermek, aki - az említett veszélyeken túl - könnyen válhat különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az ismeretlen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha még oly színes programot is ajánlanak nekik.
A gyerekek elhelyezésére a legbiztosabb, a legkedvezőbb megoldás a táborozás. Ilyenkor gyakran a megszokottól eltérő tevékenységekkel is találkoznak. A tábor előtt mindenképpen figyelmeztessük őket a fürdőzés veszélyeire, a hegyi utakon való közlekedés eltérő sajátosságaira.

vakacio3.png

Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a rendszabályokat. Azok, akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyék igénybe fürdőzés céljából. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.
Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánunk. Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. 

tmbblogojpg_zold.jpg

001...jpg

kezdolapgombpink.jpg

_001megosztas2.jpg