Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Óraátállítás-Tavasszal

 

 

Óraátállítás

oraallitas2-rol_3-ra_marcius_utsovasarnap.jpg

Idén tavasszal is beköszönt az az időszak, amikor 1 órával “kevesebbet fognak aludni”. Ez persze csak egyetlen egy napot jelent. 2019-ben ez a nap március 31-re , vasárnapra fog  esni. Ezen a napon hajnali 2 órakor 1 órával előre kell, hogy tekerjék az órát. Innentől kezdve később sötétedik, és hamarabb fog előbújni a nap is.

Az időátállítás szabályait 23 éve az Európai Unió szabályozza. A kezdeményezés fő oka a villamos energia kevesebb használata, valamint a nyári időszámítás alatti több természetes fény kihasználása. Ez főként a szabad ég alatti fizikai munkát végző munkásokat érinti, valamint a családok több közös programokat tudnak így szervezni.

A helyzet az, hogy nem csak pozitív hatásai vannak, hanem rengeteg negatív is az évente kétszeri óraátállításnak. Az emberi szervezetet megterheli, depressziót okozhat az arra hajlamosoknál. Számos adatok kimutattak ezen felül szívritmuszavart, koncentrációzavart, ingerültséget és alvászavarokat.

Az átállás időszakában (körülbelül 10-12 nap) célszerű még óvatosabban közlekedni és jobban figyelni. Próbálják kerülni a konfliktusokat is.

Érdekességként megjegyezném, hogy évek óta komoly vita megy az óraátállítás tényéről. Sokan gondolják úgy, hogy sokkal több a káros hatás, mint a pozitív. Valójában nem spórolnak annyit, mert a télen világításra költenek és nyáron elviszik a különféle légkondicionáló beszerelése és üzemeltetési költsége.

Jó tanácsként: vigyázzanak magukra és embertársaikra, de ne csak ezeken a napokon!

001...jpg

kezdolap1.jpg

_001megosztas2.jpg