Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őszi szünet-Gyerekek!

 

 oszi_szunet.jpg

AZ ŐSZI SZÜNET VESZÉLYEI

Elkezdődött a diákok által annyira várt őszi szünet. A hosszú hetek óta tartó bezártság után gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. 

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre:

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a szünidő alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból (Húsvét) fakadóan az italozással összefüggő tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat, egy hét, pár nap múlva ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni, viselkedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben halálát. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait pl.: hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni,  mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű  elengedni önállóan kerékpározni. Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó "csemetékre"!

Tudjuk-látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal "lődörgő" gyermek, aki - az említett veszélyeken túl - könnyen válhat különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az ismeretlen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha még oly színes programot is ajánlanak nekik.

2017-oszi-szunet.png

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánunk. Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. 

001...jpg

kezdolap5.jpg

_001megosztas2.jpg