Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi átállás

 

TAVASZI ÁTÁLLÁS

A jó idő beköszöntével (ha a hőmérséklet tartósan meghaladja a hét fokot) szerencsés esetben amúgy is sor kerülne a téli gumi nyárira cserélésére. Ilyenkor érdemes a nyári abroncs bordázatát ellenőrizni. A jogszabályok szerint 1,6 milliméter alatt cserélni kell, a szakértők azonban azt tanácsolják, hogy már három milliméter alatt érdemes cserélni. A gumiabroncsok állpatának azért is nagy szerepe van, mert a téli időszakhoz képest nő a járművek sebessége a száraz útfelületen akár 20-30 km/h-val is. 

Minden gépkocsi-átvizsgálásnál, így most is tanácsos ellenőrizni a motor működéséhez szükséges folyadékok (hűtővíz, motorolaj, szélvédőmosó) szintjét.

Ha gyalog vagy csak tömegközlekedési eszközön közlekedtünk télen, akkor elevenítsük fel a közlekedési szabályokat, illetve figyelmesen tegyük meg a korábban megszokott útvonalat, mert életbe léphettek forgalmi változások. Ha valaki először vesz részt saját eszközzel a közlekedésben, előbb ismerje meg járművét, szerezzen tapasztalatot!

Itt a tavasz, jön a nyár, mely érezteti hatását a közúti közlekedésben is. Megsokasodik a nagy teljesítményű motorkerékpárok, segédmotoros kerékpárok és a kerékpárok száma. Gyakran önmagukat és közlekedő társaikat is (halálos) veszélybe sodorják. Fontos, hogy mindenki legyen tisztában járműve menetdinamikai sajátosságaival, és persze saját vezetési képességeivel úgyszintén.

Mivel a motorkerékpárokon, segédmotoros kerékpárokon nincs karosszéria, különösen fontos a megfelelő ruházat, speciális öltözet és a bukósisak helyes megválasztása, ezen ne spóroljunk, életet menthet. Ne feledjük! Kevesebb ember sérülne meg és veszítené életét az utakon, ha betartanánk az előírt sebességhatárokat, mely a motorkerékpárosokra kiemelten igaz. Sokszor okoz tragédiát a kellő körültekintés nélküli előzés, különösen akkor, amikor a motoros nem győződik meg arról, hogy az előtte haladó és előzni kívánt autók valamelyike balra szándékozik bekanyarodni.

A jobbról történő előzésre nem számítanak az előzöttek! Arra is figyelni kell, hogy előzés közben senki se hajtson ki a környező utcákból! A kanyarodó és az elsőbbségadásra kötelezettek gyakran nem mérik fel helyesen a még távol haladó motoros nagy, meg nem engedett sebességét, így bekanyarodnak, vagy kihajtanak elé. Ha kanyarban helytelenül választjuk meg a sebességet, könnyen a másik sávban találjuk magunkat, figyeljünk továbbá az útburkolati hibákra és a szennyeződésekre is, mindezek gyakran vezetnek a motorosok súlyos baleseteihez, melyek kellő óvatossággal megelőzhetőek.

tmbb_zold_gif.gif

Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 

 

guitar.png

Veszélyes tavasz

Amikor előkerülnek a bringák, robogók, görkorik, gördeszkák és labdák…

Szép-szép a tél és tény, vannak jellegzetes sportjai, nem beszélve egy romantikus, havas erdei kirándulásról, de februárban az ember már a háta közepére sem kívánja a telet. Aztán eljön a március, a jó idő, és érvényesül a régi fizikai összefüggés az idő, a tömeg és a tér között, nevezetesen: ha jó az idő, a tömeg kimegy a térre…

Téli pihenés – Hiperaktív tavasz

Élettel és jókedvvel telnek meg a játszóterek, parkok, sportpályák, na meg az utcák és utak. Mindenki élvezi a napsütést, a friss levegőt és elővesszük ősszel téli álomra eltett kedvenceinket, a görkorcsolyánkat, gördeszkákat, bringákat és robogókat, vagy egyszerű, hétköznapi labdánkat. Jönnek a haverok, barátok, és irány a szabadba… Leginkább felelőtlenül, és így a tavasz nem csak szép, hanem veszélyes is.

Statisztikák bizonyítják, hogy a jó idő beköszöntével ugrásszerűen megnövekednek a közlekedési- és sport balesetek, a kisebb sérülésektől sajnos a legnagyobb bajig. Ha valaki most azt gondolja, hogy mindez csak a kisgyerekekre vonatkozik, akkor az óriásit téved! Természetes emberi tulajdonság ugyanis, hogy önfeledten örülünk a kellemes időjárásnak, illetve a télen kényszerűségből hanyagolt kedvenc szórakozásainknak, amely  jelentősen csökkenti veszély érzetünket, így sokkal kevésbé vagyunk körültekintőek, figyelmesek és óvatosak.

Alig várjuk, hogy az ősszel begyakorolt mutatványokat tökéletesítsük spéci bringáinkkal, deszkánkkal, rollerünkkel, görkorcsolyánkkal, elfeledve azonban azt, hogy kimaradt néhány hónap gyakorlás, így ami sikerült ősszel, nem biztos, hogy most is sikerülni fog. Nem gondolunk arra, hogy a lakótelepi betonozott sportpályákat is megviselte a hideg, új sérüléseket okozva a burkolatban, amelyek korábban nem voltak ott. Nem vizsgáljuk át járműveinket, pedig előfordulhat, hogy a téli állás után például nem úgy működik a fék, mint azelőtt.
 

Hogyan előzzük meg a baleseteket?

Ősszel lerakott közlekedési eszközeinket alaposan vizsgájuk át, készítsük fel az ismételt mindennapi használatra! Nem csak az eszközökkel van azonban általában baj, hanem agyunkat is „be kell olajozni”! Ha gyalog vagy csak tömegközlekedési eszközön közlekedtünk télen, akkor elevenítsük fel a közlekedési szabályokat, illetve figyelmesen tegyük meg a korábban megszokott útvonalat, mert életbe léphettek forgalmi változások. Ha valaki először vesz részt saját eszközzel a közlekedésben, előbb ismerje meg járművét, szerezzen tapasztalatot!

Mielőtt nekiállnánk az évszázad meccsének a sportpályán, vizsgáljuk át azt, nem keletkeztek-e a tél folyamán burkolati hibák, illetve bármiféle sport és erőteljesebb mozgás előtt mindig melegítsünk be! A tavaly begyakorolt mozdulatokat előbb elevenítsük fel, gondoljuk végig, hogyan csináltuk, ne akarjunk egyből 10 pontos gyakorlatot végrehajtani!

Mindig megfelelő ruházatban, ahol szükséges, ott biztonsági eszközökben (sisak, térdvédő, stb.) sportoljunk!

És ami talán a legfontosabb, ne csak magunkra figyeljünk, hanem másokra is! Ha valakit mindezek ellenére mégis baleset, sérülés ér, ne próbálja meg elhallgatni, mindenképp szóljon otthon, vagy szükség esetén azonnal forduljon orvoshoz, mert az első látásra könnyebb sérülésnek is lehetnek szövődményei, illetve egyáltalán nem biztos, hogy amit mi könnyebb sérülésnek minősítünk, valóban az is!

Egyszóval figyelem, körültekintés, óvatosság, ha nem akarod a tavaszt ágyban tölteni! Na meg, lesz még nyár is…

Kapcsolódó oldal

001...jpg

kezdolapgombyellow.jpg

_001megosztas2.jpg