Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavaszi szünet-Gyerekek!

 

 

 

 

 autohusvet.jpg

TAVASZI SZÜNET VESZÉLYEI

Elkezdődött a diákok által annyira várt tavaszi szünet. A hosszú hónapok óta tartó bezártság után gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. 

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre:

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a szünidő alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból (Húsvét) fakadóan az italozással összefüggő tragédiáké is. Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat, egy hét, pár nap múlva ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni, viselkedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben halálát. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait pl.: hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni,  mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni.

Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű  elengedni önállóan kerékpározni. Felnőtt gépjármű-vezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó "csemetékre"!

Tudjuk-látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal "lődörgő" gyermek, aki - az említett veszélyeken túl - könnyen válhat különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az ismeretlen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha még oly színes programot is ajánlanak nekik.

Közel egy hetes lesz az idei tavaszi szünet:

2018. március 29-től 2018. április 3-ig tart. 
A szünet előtti utolsó tanítási nap március 28., szerda, az első tanítási nap pedig április 4., szerda.

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánunk. Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. 

001...jpg

kezdolapgomb.jpg

_001megosztas2.jpg