Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli szünet-Gyerekek!

 

 

Hamarosan megszólal az utolsó csengő, és elkezdődik a téli vakáció 2017. december 27-én. A hónapok óta tartó bezártság után - letudva a félévi vizsgák feszültségeit - gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. Az érzés mindannyiunk számára ismerős, hiszen valamikor mi is átéltük ugyanezt. A téli szünet 2018. január 2-ig tart.

Ugyanakkor az is köztudott, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb közlekedési szabályokat sem tartják be, melynek következtében balesetek okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre:

Sok éves tapasztalatok mutatják, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból fakadóan sajnos a vízi tragédiáké is., gondolva itt a jégbeszakadásokra! Szeretnénk, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat, januárban ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így legyen, sok mindent kell tenni és tudni.

Mindenek előtt a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. a havas, jeges úton, járdán, korlátozott látási viszonyok mellet.  Viseljenek láthatósági mellényt a gyerekek, akár nappal is, hisz bármikor leereszkedhet a köd. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés. Önmagában azonban az a körülmény, hogy egy gyermek meggondolatlan, szabályszegő, még nem szükségszerűen eredményezi sérülését, vagy legrosszabb esetben halálát. Közös felelősségünk gondoskodni azok védelméről, akik ma még nem képesek úgy cselekedni, ahogyan azt elvárjuk, vagy szeretnénk.

Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogosközlekedés alapszabályait pl.: hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni,  mielőtt lelépünk az úttestre.

Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad korcsolyázni, síelni, fakutyázni ...stb, melyek a kötelező biztonsági felszerelések stb., illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű  elengedni önállóan. Felnőtt gépjárművezetőinket pedig arra kérjük, figyeljenek a  "csemetékre"!

Bízva abban, hogy a fent leírtakkal sikerül hozzájárulnunk a  téli szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést és balesetmentes közlekedést kívánunk. Tolna Megyei Baleset-meglőzési Bizottság.

2017. december 22. (péntek): téli szünet előtti utolsó tanítási nap

2018. január 3. (szerda): téli szünet utáni első tanítási nap

001...jpg

kezdolap4.jpg

_001megosztas2.jpg