Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vége a nyári szünetnek

 

 

nyariszunetvege.jpg

Túlélési tippek az iskolakezdéshez

Mielőtt a tippekről olvasnának, először egy rövid bevezető arról, hogy hogyan készül a rendőrség a tanévkezdésre

Egy iskola – egy rendőr Kapcsolódó oldal

Évek óta jó eredményességgel működik az „Egy iskola-egy rendőr” elnevezésű program, amelynek alapvető célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése. Nincs ez másként az idén sem. Legkésőbb szeptember elsejétől, van azonban ahol már az évnyitók idejére egyenruhás járőrök őrzik a frekventált intézmények környezetének rendjét, biztonságát. Van olyan város vagy község, ahol forgalmi rend változással, zebrák felfestésével, más helyeken pedagógusok, polgárőrök bevonásával startol az idei tanév.

screenshot-2017-09-08-09.52.53.png

A képre kattintva, az nagyobbra vált

Megyeszerte, így nagyobb városok és kisebb települések területén, a korábbi évek tapasztalatainak megfelelően, az iskolák környezetében a gyermekbalesetek megelőzése, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők megszüntetése érdekében a közterületi állomány átcsoportosítását hajtják végre a rendőrök. Várhatóan a tanév első két hetében, de egyes frekventált helyen lévő iskolák esetében már az évnyitó napján egyenruhás rendőr fogja vigyázni jelenlétével a közlekedők rendjét. Rendszerint minden reggel 7 órától 8 óráig, valamint az iskolák által egyeztetett délutáni időpontban, a gyerekek hazaindulásakor találkozhatnak a város, a község polgárai, mozgóőri feladatot ellátó rendőrrel. Az elmúlt évekhez hasonlóan kiadványok segítik a baleset megelőzéssel foglalkozó rendőrök és pedagógusok munkáját. A szép színes füzetek a gyermekek számára rejtenek hasznos tudnivalókat, és tartalmaznak olyan feladatokat, amelyek segítségével a biztonságos közlekedést játszva tudják elsajátítani a kisiskolások. Szeptember második hetét követően sem fordítanak hátat a rendőrök az iskoláknak. Visszatérő ellenőrzéseikkel tovább segítik az oktatási intézmények körüli rendet, a közterek, a közlekedők biztonságát. Az autóbusz, MÁV pályaudvarokat a tanévkezdéssel megnövekedett utasforgalomra tekintettel kiemelt figyelemmel kísérik a járőrök. Az iskolák környékén nem csak a gyalogos közlekedésen tartják majd szemüket a rendőrök, hanem a gyermekeket szállító járműveken is. Bizony előfordul, hogy maguk a szülők sodorják bajba a gyereket azzal, hogy akár nem megfelelő helyen állnak meg és a kisiskolás láncokon, padkákon át kénytelen bújni, mászni, vagy egyszerűen az iskolaajtóból meglátja anyut, aput és körültekintés nélkül szalad ki a járművek közé. Nagy tehát a szülők felelőssége is e tekintetben. A baleset megelőzési területen tervek szerint tovább bővítjük a lehetőségek tárházát, hogy minél több óvodához, iskolához, iskolai  tanórára jussunk el, hogy felvilágosító munkánk eredményeként minél kevesebb gyermek legyen közlekedési baleset sérültje vagy okozója. Záró gondolatként egy sokszor ismételt, de nem elégszer elmondott jó tanács, ha bármi a rendőrséget érintő azonnali intézkedést kívánó bejelentése van, hívja az ingyenes és állandóan működő 112-es telefonszámot. És akkor a hasznos tippekről, röviden:

Vége van a nyári szünetnek és becsöngetnek az iskolákban. A gyerekek hozzászoktak a késői lefekvés és felkeléshez, ezért nem könnyű a szervezetet vissza szoktatni a régi kerékvágásba. Néhány hasznos tippel tudunk segíteni.

A legfontosabb dolog, aludjon eleget gyermekünk! 
Nyáron azért minden szülő sokkal lazábban kezeli az alvási szokását gyermekének, de az iskola időben erre oda kell figyelni. Időben fektessük le gyermekünket, hogy egy nyolc órás alvással kipihenten tudjon menni reggel az iskolába.

A fokozatos ébredés is fontos!
Ezt gyakoroltatni kell a kis nebulókkal. Pár nappal már az iskola elkezdése előtt korábban kell felébreszteni csemeténket. Mindig egy- egy órával előbb, mint ahogyan az szokott lenni. Ekkor szervezete hozzá szokik a korai keléshez és nem lesz álmos.

Fontos a reggeli!
Az iskolában biztosan idegesítő lehet, ha egy osztálytárs gyomra korogni kezd, ezért a reggelit nem szabad elmulasztani. Üres gyomorral viszont lehetetlen odafigyelni az órákon.

Még kicsi a gyermeke, akkor készüljenek együtt!
A füzeteket vegyék meg, szánjanak időt arra, hogy együtt címkézzék fel és kössék be. A ceruzákat hegyezzék ki és készítsenek be minden fontos dolgot a tolltartóba és a táskába. Ne feledjék el azt sem, hogy a torna felszerelés is meglegyen.

konyv2013.jpg
 

Alakítsa ki a tanulósarkot!
Fontos az, hogy gyermeke milyen környezetben készíti el a házi feladatát. Ha teheti, válasszon neki egy kényelmés és szép asztalt, állítható magasságú és háttámlájú széket. Ne feledje el, hogy egy asztali kislámpára is szükség lesz.

...és a legfontosabb:


Keressenek egy biztonságos útvonalat!
Mindenképpen, az iskolakezdés előtti napokban menjen el kisiskolás gyermekével és nézzék meg merre van a legbiztonságosabb útvonal az iskola és a lakhely között. A közlekedési szabályokról is érdemes ejteni pár szót gyermekének. Ne feledje a veszélyre sem felhívni figyelmét!

001...jpg

03.jpg

_001megosztas2.jpg