Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vége a tavaszi szünetnek

 

 

 

 

 

Újra iskolakezdés

"Itt van a suli, itt van újra..."- idézhetnénk e mindenki által jól ismert irodalmi remekművet, egy kicsit saját szánk ízére szabva, mely az iskolások számára ilyenkor egy igen kellemes időszak végét jelenti. 2017. Április 18-án ugyanis százezreknek ért véget a tavasz szünet. A tavaszi tanévkezdet időszakában ugyanakkor számtalan veszély leselkedik a gyermekeinkre, melyekkel a közúti közlekedés során feltétlenül számolnunk kell.

E hónapban az iskolás korú gyermekek veszélyeztetettsége kiemelkedően magas, melynek több oka is van. Elsőként említhető, hogy a gyermekek gyakorlatilag egyik napról a másikra tömegesen jelennek meg a közúti közlekedésben, s a vakációt követő "felszabadult" állapotuk, valamint a társakkal való ismételt találkozás öröme még inkább csökkenti egyébként is hiányos veszélyérzetüket. A körültekintés nélküli úttestre lépésükkel ilyenkor minden autósnak és más járművezetőnek számolnia kell. Másrészt a tavaszi szabadságokat követően a felnőttek is igen nagy számban jelennek meg közlekedőként az utakon (erről árulkodnak az ilyenkor jellemző forgalmi dugók), s ezzel megfelelően az általuk jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik.

A gyermekeket ért baleseti és bűnözés általi veszélyeztetettség csökkentése érdekében országos szinten a baleset-megelőzési bizottságok és a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezetek "Az iskola rendőre"elnevezéssel az egész ország területére kiterjedően, széles körű prevenciós programot hirdettek meg a 2015/2016-s tanévre.

A tavalyi tanévet sikeresen zártuk, így az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság a 2015/2016-s tanévre is elrendelte a projekt folytatását.

Mindenki által ismert, hogy a közlekedési balesetek szempontjából a gyermekek és a kerékpárosok a legvédtelenebbek. Életkorukból, közlekedési tapasztalatok hiányából, illetve veszélyérzetük fejletlenségéből adódóan nem érzik kellő mértékben a veszélyt, így képtelenek kellő mértékben életük és testi épségük védelmére, megóvására. 

Továbbra is rendszeresen találkozhatnak - az évtizedes hagyománynak megfelelően - a becsöngetés előtt, illetve a tanórák végeztével a tanintézmények előtti gyalogátkelőhelyeknél egyenruhás rendőrrel, akik segítik az iskolás gyermekeket és más gyalogosokat is az úttesten való biztonságos átkelésben.

A program során - az előző tanévhez hasonlóan - ismét lehetőség nyílik a személyes kapcsolatok kialakítására az iskola rendőrével, mind a pedagógusok, szülők, mind a diákok körében. A biztosítási feladatokon túl "az Iskola rendőre" ismeretterjesztő, felvilágosító előadások megtartásával, iskolai rendezvényeken való részvétellel próbálja a bűnmegelőzési és baleset-megelőzési intelmeket, tudnivalókat átadni, ezáltal csökkenteni a gyermekek veszélyeztetettségét.

Bízunk abban, hogy hogy a tavalyi tanév sikereit felülmúlva, idén is sok-sok kisgyermek biztonságát szolgálja majd az "Iskola rendőre".

001...jpg

Reméljük, ebben az évben is balesetmentesen indul az iskolaév további része is!

002-.kezdolapgomb.jpg

_001megosztas2.jpg